12e ronde interne competitie en 3e ronde 1ste viertal

Gisteravond  was het weer een spannende schaakavond. Alhoewel het 1ste viertal kansloos werd verslagen door SG Max Euwe met ½ – 3½  waren de partijen zeker niet saai te noemen. Laten we in vogelvlucht langs de borden gaan!

Extern: Holten 1 – Max Euwe 1

Jim speelde aan het eerste bord tegen  IM Frank Kroeze ( rating 2400)  Jim kwam sterk uit de opening. Om meer spel te krijgen offerde hij een stuk. Als Frank dit stukoffer direct had aangenomen was het een briljante zet geweest… Echter,  hij kon met zijn loper een geniepig tussenzetje doen (die Jim totaal over het hoofd had gezien) en daarmee verloor Jim echt een stuk en de partij. Mooi gestreden, maar tegen een IM is het altijd lastig, want ze doen vaak net die extra zetten die wij niet snel vinden.

Martijn, op bord twee, speelde zijn favoriete opening. Nadat Martijn dameruil aanbood en de tegenstander deze uiteindelijk aannam, was het lang schuiven. Zwart leek iets actiever te staan, maar schijn bedroog, en langzaam maar zeker kreeg wit een prettige stelling. Toen er een torenpaar geruild werd, was de remise snel beklonken, alhoewel Martijn met zijn voorsprong in tijd zeker een winstpoging had kunnen wagen (zwart had een geïsoleerde pion op c6 – kansen!). NIettemin een prima partij tegen een 2000+ tegenstander!

Gerrit L. op het derde bord kreeg bijna direct na de opening al een overweldigende koningsaanval op zijn stelling te verwerken. Hij bleek niet in staat om deze aanval pareren, en besloot daarom de tegenaanval te zoeken. Deze kwam echter te laat…

Bas, op het vierde bord, rokeerde lang tegen de storm in (open lijn). Na afloop aan de bar gaf Bas toe dat dit zelfmoord was 😉 Hij zei dat hij spoken op het bord zag en daarom lang rokeerde. Het is de decembermaand, dus spoken doet het zeker in deze periode, maar vaak wordt de soep niet zo heet gegeten als dat deze opgediend wordt! Helaas dus een nul voor Bas, en daarmee was de uitslag ook definitief in het voordeel van de bezoekers (die fier aan kop gaan in onze groep!). Nog even de uitslagen op een rijtje:

J Klinge F Kroeze 0-1
M Hage S van Willigen ½-½
G Luggenhorst J Kamphuis 0-1
B van Beek jr  V Vleeming 0-1
Interne Competitie

In de 12de ronde van de Intern competitie werden er vijf partijen gespeeld. Ook hier een overzicht van de gespeelde partijen.

Teun dacht een pion te winnen (wat hem ook lukte),  maar naar afruil bleek het een dubbelpion te zijn. Niet voldoende voor een overwinning, maar een gelijkspel tegen Jan was het gevolg.
Henk speelde lang een gelijkopgaande strijd tegen Johan, maar zo rond de 30e zet ging Johan in de fout en verspeelde hij een stuk . Helaas was dat zo ongeveer meteen het eindsignaal van de partij, want met een stuk minder spelen is toch lastig wanneer je geen goede compensatie hebt…
Bertus dacht ondertussen tegen Dick een stuk te winnen, maar de sluwe en ervaren Dick trapte er niet in en won zelf de kwaliteit. Dick vervolgde de partij zoals Petrosian dat in zijn beste jaren deed (als een python!), en gaf de partij dus niet meer uit handen.

Dinant speelde tegen Piet en remiseerde alweer! Samen met Ton heeft Dinant dit seizoen de meeste gelijke spelen. Van de zeven gespeelde interne wedstrijden heeft hij er 5 gelijk gespeeld. Is Dinant daarmee onze nieuwe Salonschuiver? Zeker niet, want de partij tegen Piet was moeilijk genoeg. Er stond een gecompliceerde stelling op bord waar beide spelers moesten oppassen voor mat achter de paaltjes. Na afruil van wat zware stukken had Dinant een vrijpion meer. Maar met minder dan drie minuten op het bord kon hij het tactisch slimme remiseaanbod van Piet niet weigeren.

De mooiste partij (wederom de langste) was de partij tussen Gerrit S en Ton. Gerrit met wit, we weten wat dat betekent… Zijn favoriete Orang-Oetan opening (b4) kwam op het bord! Ton dacht ‘ik doe eens gek…’ en speelde b5?!, misschien net zo een discutabele zet als die van Gerrit… Gerrit die al de openingen kent vertelde later dat dit uit de partij Karpov– Miles komt.  (Reactie Gerrit S.: “Nog een kleine aantekening  2…,b7-b5 (na 1. …. a7-a6) komt  uit Karpov-Miles maar Karpov speelde 1.e4. Karpov verloor deze partij overigens! Je kunt de partij hier vinden). Bij het naspelen zie je ook dat Miles pas rokeert op de 18e zet. Laten we het erop houden dat Karpov compleet verrast werd en daardoor te licht over de stelling dacht).
(red: … In ieder geval… 😉 ).
Ton gaf een toren weg en kon vervolgens een kwaliteit terugwinnen, zodat tegen 23:59 uur de stelling weer gelijkwaardig was. Het was na middernacht voordat ze tot remise besloten. We hebben de analyse niet meer afgewacht en Ton de sleutels gegeven om af te sluiten 🙂

Teun Jan ½-½
Gerrit S Ton ½-½
Dinant Piet ½-½
Bertus Dick 0-1
Johan Henk 0-1

2 Comments on “12e ronde interne competitie en 3e ronde 1ste viertal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *