11e ronde Interne Competitie & inhaalronde Beker!

We hadden wederom een vol programma vanavond. Voor de beker nog drie wedstrijden (de eerste partij tussen Dick en Jan was remise geworden, dus hadden zij een rematch), en voor de interne competitie vier partijen. Samen met een gezellige sfeer in ons clubhuis (kerstboompje aan, sinterklaasviering -het kan allemaal tegenwoordig!-) waren we er klaar voor…

“Broedermoord” bij de schaakclub (zie foto).

Jaarlijks vinden er tweemaal een titanenduel plaats tussen de broers Bertus en Henk van Beek. Dat deze ontmoetingen een extra lading hebben, behoeft geen additioneel commentaar… Snel dus naar de partij! In een gelijkopgaande partij verloor Bertus in het middenspel een randpion waar Henk dankbaar gebruik van maakte. Na afruil van de stukken profiteerde Henk van zijn extra pion die Bertus  niet meer kon tegenhouden. Een tweede pion maakte het uiteindelijke verschil, en Bertus legde de koning (letterlijk) om.  Bertus zal dus een half jaartje kunnen broeden op zijn revanche.

Verder in de Interne…

In de partij tussen Johan en Piet kon Johan een toren van Piet winnen. Piet mocht niet terugslaan anders volgde er mat, maar helaas voor Johan zag hij het een zet te laat en ging Piet er met de overwinning vandoor. Piet gaf aan de bar ruiterlijk toe dat het wel een gelukje was, en zo gaat het soms. Johan kan ondertussen bij Bertus op het nest plaatsnemen. En het zou daar nog druk worden 😉

Hans kwam sterk uit de opening tegen Gerrit Stevens, maar zette zijn paard klem zodat deze geen kant meer op kon. Met een mooie combinatie wist Gerrit dit paard te winnen en uiteindelijk de partij binnen te halen. Goed puntje dus voor Gerrit, die we momenteel op de 14e plaats op de ranglijst terugvinden (wat doe je daar, Gerrit?!). Tijd voor een tussensprint!

De spannendste partij (is de langste partij niet vaak de spannendste?!) van de avond was die tussen twee clubkampioenen Ton en Jim (samen met Martijn hebben deze heren alle titels van de 21e eeuw onder elkaar verdeeld…). Na een klassieke opening werd Jim een tikje overmoedig en dacht hij een pion te winnen. In plaats van er eentje te winnen verloor hij er juist eentje. Met kunst en vliegwerk wist Jim zijn stelling intact te houden. In het ontstane eindspel waar Ton nog steeds een pion voor stond (en ook de betere stelling leek te hebben) )gebruikte Ton teveel tijd en ging hij uiteindelijk door de vlag. De analyse duurde nog tot ver na twaalven!

Ondertussen, voor de beker…

Voor de Beker werden drie partijen gespeeld. Gerrit L, Bas, Piet, Jim en Ton hadden zich al geplaatst, maar zoals al eerder gemeld moesten Dick en Jan weer op voor hun rematch. Om met die partij te beginnen: Jan won van Dick die slecht uit de opening kwam en geen verdediging had voor de druk die Jan op zijn stelling legde. Jan zette Dick zijn koning pardoes mat. Jan dus als nummer 6 door naar de kwartfinales.

Dan Dinant en Teun. De partij Dinant tegen Teun eindigde in remise. Het spel draaide in de opening om het centrum (je hebt van die dagen…), in het middenspel om het centrum, en  na het afruilen van de stukken ook om het cen… Remise dus. De heren gaan op voor een rematch!

De partij die een kwartiertje voor de topper Ton-Jim eindigde, was de bekermatch tussen Bob en Martijn. Een vergeten openingslijn door wit, een solide Hollandse stelling van zwart, een klok die niet goed werkte (werk voor de materiaalman!) en een risicovolle actie van Martijn die teveel van de stelling vroeg – Bob won derhalve, maar het was Dick die het laatste woord claimde toen hij Bob’s eindspel samenvatte: “Wat speel jij slecht!” Dank je Dick, we blijven oefenen 😉

Bekercompetitie
Dinant Teun ½ – ½
Bob Martijn 1 – 0
Jan Dick 1 – 0
Interne Competitie
Ton Jim 0 – 1
Henk Bertus 1 – 0
Gerrit S. Hans 1 – 0
Johan Piet 0 – 1

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *