Interne Competitie: 15e ronde!

Maandagavond  werd de 15 ronde van de interne competitie gespeeld.En wederom was het een avond om van te genieten! De hoofdmoot was wel de prachtige partij tussen Dick en Gerrit  L. 🙂  Maar laten we eerst de verslagen van de overige partijen doornemen.

Rondeverslag

Ton – Bertus 1-0
“Ik zette Bertus onder druk met mijn paarden. Ik had gezien dat hij met zijn (goede) loper van g7 mijn paard niet kon slaan omdat hij dan vervolgens een stuk verloor.  Tot mijn verbazing sloeg hij toch en verloor hij dus een stuk. Omdat hij de loper voor zijn koning geruild had kreeg hij ineens matdreigingen op g7 tegen zich. Om die te pareren gaf hij nog een stuk weg. Een tegenaanval liep ook op niets uit, waarbij hij nog eens een toren verloor. Toen was het tijd om de stukken in het doosje te doen.” (verslag door Ton)

Jan – Piet 1/2-1/2
Jan Scheperman speelde zijn tweede partij tegen Piet. In de 1e  partij was er geen winnaar, dus de heren gingen er vanavond maar eens goed voor zitten. Jan speelde deze keer met wit, en na een Slavische verdediging werd er afgeruild naar een eindspel met ieder meerdere pionnen en een paard. Ondanks lang aandringen van Piet bleek de eindstelling wederom potremise.

Bas – Henk 1-0
Bas speelde tegen zijn vader en liet er geen twijfel over wie de beste schaker in de familie is (Red: een vierkamp tussen de Van Beekjes, wie wil dat niet zien!?! ;-).  Laten we het er maar op houden dat Henk zijn avond niet had… Hij zal zeker uitkijken naar de revanchepartij.

Dick – Gerrit L. 1-0
“Onze laatste ontmoeting met zwart was een ramp, daarom besloot ik het maar te laten bij een damegambiet, want dat ken ik nu zo langzamerhand wel (en bovendien had ik recent waargenomen dat Gerrit deze opening enigszins “mishandelt”).  Ik  besloot dan maar een nieuwe lijn te produceren. Ik offerde dus mijn g-pion op, die Gerrit vrolijk consumeerde. Er werd wat gemanoeuvreerd, waarbij ik mijn beide torens op de halfopen g-lijn bracht.  Gerrit rook zijn kans, hij speelde Db4, waarmee toren en dame tezamen mat dreigden op b2.

Gerrit maakte nu echter een blunder. In plaats van te erkennen dat zijn aanval doodliep en hij de toren gewoon weer moest terughalen speelde hij Td2, waardoor mijn dame werd aangevallen. Hij had echter overzien dat zijn eigen dame overbelast was. Nadat ik een paardschaak op f8 had gegeven, kon hij Dxf8 spelen waarna ik de kwaliteit zou winnen (Dxd2), óf hij kon herhaling van de stelling toelaten na Kh8 door Pg6 Kh7 Pf8.  Liever remise, dan met een kwaliteit minder een slechte stelling verdedigen, moet hij gedacht hebben.

Hij speelde dus Kh8 in de verwachting dat de partij remise zou worden. Tot zijn grote schrik bleek ik echter Dxh6 te spelen. Na het gedwongen gxh6 zou dan de open g-lijn toch de beslissing brengen: Tg8 mat!
Commentaar van Bas: “beste partij die je dit seizoen hebt gespeeld ;-)” . Dat was ook de reactie van het inmiddels toegestroomde publiek. Was weer even een glimp vaan mijn persoon in de tachtiger jaren.” (verslag door Dick)

(van andere partijen volgen nog verslagen, mocht de redactie deze ontvangen!)

PS >>> Heb je nog zin om mee te gaan naar het TataSteel Chess Tournament? Laat het ons (je kunt Dinant mailen of bellen) dan zo snel mogelijk weten!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *