Vriendschappelijk tegen Lochem - Seizoen 2017/2018

Jaarlijks speelde Holten 2x vriendschappelijk tegen schaakvereniging Lochem. Op de eerste maandag van september spelen de ploegen in Lochem. Eind mei / begin juni volgt de return.

Met ingang van seizoen 2005/2006 wordt alleen nog op de eerste maandag van september gespeeld, afwisselend in Lochem en Holten.

Op 4 september 2017 werd de vriendschappelijke wedstrijd in Lochem gespeeld.

Holten ging met 9 spelers naar Lochem. Dit jaar moesten wij twee spelers lenen van Lochem. De ontwikkelingen op elk bord zijn niet even goed gevolgd. Bertus van Beek had zijn partij al gewonnen toen de meesten er pas echt goed voor gingen zitten. Aangezien wij niet erg sterke  spelers te leen  hadden gekregen, leverde dat twee nullen op. Henk van Beek leek een zwakke koningsstelling te hebben, maar hij wist te stelling toch te kantelen. In het eindspel werd het pionnenspel eenvoudig gewonnen. Ronald Klein Teeselink kon een stuk winnen maar moest zich vervolgens wel in allerlei bochten wringen om de stelling bij elkaar te houden en met name om de dame weer actief te krijgen. Deze ging via g1 en h2 door de eigen stelling. Toen Ronald de mogelijkheid kreeg om te rokeren kon hij beginnen met het benutten van het extra stuk. De partij werd uiteindelijk eenvoudig gewonnen. Piet Ypma wist in het middenspel een pion te winnen. Dit was een handenbinder voor de toren in het eindspel zodat Piet via de andere kant van het bord de beslissing kon forceren. Aan de topborden werd het langst gespeeld. Teamleider Gerrit Luggenhorst kreeg een remise aangeboden. Jan Haker had toen nog nauwelijks 2 minuten op de klok staan terwijl Gerrit nog zo'n 20 minuten had. Gerrit ging eerst eens rustig de uitslagen van de andere borden noteren. Na telling van de punten kwam hij op 5,5-4,5 voor Holten uit. Alleen Dinant speelde verder nog. Aangezien het om een vriendschappelijke wedstrijd ging en de stelling gelijkwaardig was, nam Gerrit de remise aan zodat Holten de wedstrijd had geworden. Pas nadat Dinant zijn partij had gewonnen kwam Gerrit tot de ontdekking dat hij een uitslag verkeerd had genoteerd en de remise niet had mogen aannemen. Het was dus maar goed dat Dinant het winnende punt had binnengehaald. Holten ging met een 6-5 overwinning terug naar huis.

1.  J. Haker        (1861) - G. Luggenhorst   (1829)  -
 2.  T. van Beersum  (1718) - J. Scheperman    (1753)  1-0
 3.  E. Fuld         (1656) - T. Scheurwater   (1689)  -
 4.  P. van Delft    (1685) - D. van Beek      (1635)  0-1